Vilken personlighetstyp är du?

Vilken personlighetstyp är du? Ingenting är svart eller vitt, men ett färgschema kan hjälpa dig förstå hur du tänker och agerar i olika situationer. Det kan också visa vilka personligheter andra människor har och hjälpa dig att interagera med dem – vi
kan skapa en bättre kommunikation. Ingen färg är såklart bättre än en annan, men tillsammans är det bäst. Grundtanken är att alla människor är viktiga och behövs i en verksamhet för att den ska fungera på bästa sätt och nå sina mål. De fyra personlighetstyperna – röd, gul, blå och grön – matchar varandra och får hjulet att snurra.

Här är ett utdrag ur boken Vision och Passion mot framgång av Desirée le Grand Ask.

Röd pekar beslutsamt med hela handen

En person med röd personlighet kallas också för Pådrivaren. Det är den sanne ledaren som är effektiv, tydlig i sin
kommunikation och som gärna fattar beslut. En röd personlighet
sätter upp mål, är duktig på att delegera och vill nå dit till varje pris. Mycket arbete är ingenting som skrämmer, utan med målet i sikte jobbar den röda personligheten fokuserat utan att ägna så mycket tid åt detaljer.

En röd personlighet kan av omgivningen uppfattas som ointresserad
av småprat, dominant, alltför rak och burdus. Lyssnande kan vara en
bristvara, vilket kan leda till att bra idéer blir förbigångna. Som röd måste du vara medveten om detta och förklara för gruppen eller dina arbetskamrater hur du fungerar. Då undviker du många irritationer och sura miner.

Gul inspirerar till stordåd

Den gula personligheten är den som får fart på gruppen, som entusiasmerar och får alla med på noterna. Ett energiknippe som sprudlar av idéer och kommer med förslag på än det ena, än det andra. Helst vill de inte genomföra idéerna själva, utan lämnar
dem till någon annan. Rutiner är trist, roligare är variation och utrymme för överraskningar. Gula personligheter är utåtriktade, pratsamma och ofta väldigt spontana.

Av omgivningen kan personer med gula personligheter uppfattas som oseriösa och alltför snackiga. Sant är att de gula kan ha svårt att fokusera på uppgiften och lätt blir uttråkade. Har du en gul personlighet så tänk på att ditt sätt att rusa fram i livet och behov av att få synas kan upplevas negativt. Anpassa dig och välj den lugna vägen ibland. Är du inte gul så tillvarata de gulas kreativitet!

Grön säger aldrig nej

När arbetet väl ska göras så hamnar det oftast på den gröna personlighetens bord… Som inte säger nej, utan ställer upp i alla väder och arbetar troget med varenda uppgift. Den gröna personligheten är lojal och pålitlig, men sällan så flexibel. Ordning och reda känns bäst och gärna fasta rutiner. Likaså lyssnar den gröna hellre än pratar. En grön personlighet kan ha svårt att uttrycka sina åsikter och känslor, surar hellre ett tag.
Den gröna kan också lita alltför mycket på att andra ska fatta beslut.

Blå håller koll på kvaliteten

Så äntligen har vi personligheten som har koll på läget. För när målet är satt, någon har inspirerat gruppen att gå i gång och de gröna har börjat jobba, så träder de blå in på scenen. Den blå personligheten är kvalitetskontrollören, som ser till att budgeten efterföljs, att tidsramarna hålls och att beställaren får vad han beställt. Är du blå är det exakta detaljer, analyser och systematik som gäller. Utomstående kan ofta tycka att de blå är trista och alltför noggranna. Lite kul kan vi väl få ha? Samtidigt är den blå oumbärlig för att ro skeppet i land. Någon måste se till att skeppet håller hela vägen, att kvalitén överrensstämmer med förväntningar och mål samt att ekonomin går ihop.

Den blå personligheten kan lätt fastna i regler och principer. Likaså kan kravet på perfektion även bli ett krav på andras arbetsuppgifter.

Vilken färg är du? Visst är det intressant med olika personlighetstyper!

Annonser

3 reaktioner på ”Vilken personlighetstyp är du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s